Общо шест са случаите, при които е прилагана електрошокова терапия за

...
Общо шест са случаите, при които е прилагана електрошокова терапия за
Коментари Харесай

Шестима пациенти са били подложени на електрошокова терапия у нас за две години

Общо шест са случаите, при които е прилагана електрошокова терапия за интервала сред 2021 и 2022 година Всички те са приложени в Държавна психиатрична болница Кърджали. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на опазването на здравето проф. на въпрос на депутата от ПП-ДБ Стела Николова по отношение на порочните практики и нечовешкото отношение в Държавните психиатрични лечебни заведения.

„ В резултат на подхванатите ограничения и качественото използване на лечебната процедура не са позволени случаи на летален излаз “, добавя проф. Хинков. 

Той оповестява още, че за последните 5 години общо 2832 са били пациентите, които са били завързвани. През 2018 година техният брой е бил 588, през 2019 година – 560, през 2020 година – 517, през 2021 година – 576, а през 2022 година – 591. Общо за петте години максимален е броят на връзваните пациенти в ДПБ Кърджали – 242, ДПБ „ Св. Иван Рилски “ Нови Искър  – 595, ДПБ Раднево – 646, ДПБ Царев брод -  614, ДПБ Севлиево – 381.

Министърът прецизира, че няма няма смъртни случаи при имобилизация на пациенти. „ Прилагането на ограничения за краткотрайно физическо ограничение се прави единствено като последна мярка, с цел да се предотврати непосредствена щета за самите пациенти или за близките. Провеждането на имобилизирането се прави при съблюдаване на условията на Наредба 1 от 28 юли 2005 година за реда за използване на ограничения за краткотрайно физическо ограничение при пациенти с открити психологични разстройства “, споделя проф. Хинков.

От отговорите му излиза наяве още, че в Психиатричните лечебни заведения има 286 лица въдворени по силата на правосъдно решение, а 126 лица са сложени под забраняване с изразено единодушие от настойника, а не персонално от пациента.

Министърът декларира, че при лекуването на психологично болните пациенти се употребяват всички „ поколения ” медикаменти. „ Няма разлика в употребяваните лекарства при стационарни и амбулаторни условия. Прилаганите лекарства напълно зависят от лечебните избори на лекуващия доктор. Постъпващите в психиатрична болница пациенти всекидневно са във влошено психологично положение припадък на психозата, обостряне, което постанова по-често прилагане на антипсихотици с по-силен и бърз резултат и с опция за парентерално приложение. При пациенти на амбулаторно лекуване всекидневно се организира поддържащо лекуване, доста по-употребявани са антипсихотици от второ потомство и с дългодействащ резултат “, споделя министър Хинков.

За 2021 r. в извънболничните лечебни заведения са лекувани 49 834 пациента на обща стойност 23 736 528 лева, а в болничните - 8 859 души на стойност - 942 937 лева През 2022 година лекуваните в извънболнична помощ са били 46 888 души на стойност 21 256 634 лева, а в лечебните заведения - 9 125 души на стойност 821 611 лева

За последните пет години от Министерство на здравеопазването, Изпълнителна организация „ Медицински контрол " и Регионалните здравни инспекции са осъществени общо 170 инспекции в Държавните психиатрични лечебни заведения, излиза наяве от отговорите на министър Хинков.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР